Waarom acupunctuur?

Acus= Naald en Pungere= steken. Acupunctuur is een complementaire geneeswijze waarbij geen medicatie of andere middelen worden toegediend aan het lichaam. Het gaat uit van het zelfgenezend vermogen van het lichaam en de eigen verantwoordelijkheid van de cliënt bij de weg naar herstel. Acupunctuur is een veelzijdige, veilige en effectieve geneeswijze die voor iedereen toegankelijk is.
Waarom acupunctuur
Binnen de acupunctuur wordt het lichaam gezien als één geheel, het wordt verbonden door meridianen en acupunctuurpunten. Elk acupunctuurpunt heeft een eigen invloed op het lichaam. Door met een naald in het acupunctuurpunt te prikken wordt energie, bloed en vocht in het lichaam in beweging gebracht en blokkades worden opgeheven. Op deze manier krijgt het lichaam ondersteuning om weer terug in balans te komen.
Daarbij ondersteunt de cliënt zelf het herstel door aanpassingen te maken in de levensstijl, denk hierbij aan eten, drinken, slapen, ontspanning en beweging.
Wanneer acupunctuur
Acupunctuur heeft een preventieve werking. Het vergroot de natuurlijke weerstand, het verhoogt de pijngrens en het heeft grote invloed op de ervaring van welzijn en geluk. Twee keer per jaar een bezoek brengen aan de acupuncturist helpt je lichaam in balans te blijven.

Daarnaast wordt acupunctuur als behandeling gebruikt bij verschillende klachten.
De World Health Organisation (WHO) omschrijft op dit moment meer dan negentig aandoeningen die door acupunctuur met succes behandeld kunnen worden, denk bijvoorbeeld aan;
Burn-out, stress
Hoofdpijn Nek- en schouderklachten Oorsuizen
Overgangsklachten Pijnklachten
Slapeloosheid Zwakke weerstand
Hooikoorts Hormonale klachten
Maag- en darmklachten Menstruatie klachten en PMS
Triggerpoints Aangezichtspijn

Er zijn aandoeningen, zoals kanker, chronische ziekten of anatomische afwijkingen, waarbij acupunctuur het probleem niet verhelpt maar wel symptomen zoals pijn en vermoeidheid vermindert of wegneemt. Na een operatie of bij (blijvend) letsel na een ongeval biedt acupunctuur verlichting en leidt het tot een beter herstel.
Dry needling
Veel mensen maken kennis met acupunctuur via de fysiotherapeut, via dry needling.
Met dry needling behandelt men pijnpunten in de spieren met naalden. Deze pijnpunten worden ook wel triggerpoints genoemd. Dit zijn kleine verkrampingen die niet alleen pijn in de spier veroorzaken, maar ook in de nabij gelegen zenuwbanen en lichaamsdelen. Ze kunnen ontstaan door tal van oorzaken bijvoorbeeld stress, overbelasting, verwondingen, een verkeerde beweging en slaaptekort.
Pijnpunten in de spieren noemt men binnen de acupunctuur Ah-shi punten. Het behandelen van Ah-shi punten is een techniek die van oudsher tot het domein van de acupunctuur behoort en door acupuncturisten wordt toegepast.
Een dry needling/ Ah-shi behandeling is gericht op het uitschakelen van de pijnpunten. Door het aanprikken van het pijnpunt met een naaldje, zal de spier eerst kort aanspannen om vervolgens te ontspannen. Door de ontspanning kun je makkelijker bewegen en heb je minder pijnklachten.
De acupuncturist kan deze dry needling behandeling toepassen in zijn praktijk. De acupuncturist beoordeelt dan meteen de algemene energie en indien nodig wordt er gekozen voor zachtere en/ of aanvullende technieken. Zodat een optimaal resultaat wordt bereikt.
Acupunctuur; een veelzijdige, effectieve en veilige behandelmethode. Ben je op zoek naar een behandeling? dan is acupunctuur zeker het proberen waard.
Door Loes Naus, Twee Oerkrachten