Dry needling


Voor een dry needling behandeling ga je naar de fysiotherapeut, toch? Maar wat is dry needling eigenlijk?

Met dry needling behandelt de fysiotherapeut pijnpunten in de spieren met naalden. Deze pijnpunten worden ook wel triggerpoints genoemd. Dit zijn kleine verkrampingen die niet alleen pijn in de spier veroorzaken, maar ook in de nabij gelegen zenuwbanen en lichaamsdelen. Ze kunnen ontstaan door tal van oorzaken bijvoorbeeld stress, overbelasting, verwondingen, een verkeerde beweging en slaaptekort.

Pijnpunten in de spieren noemt men in de Traditionele Chinese Geneeskunde Ah-shi punten. Het behandelen van Ah-shi punten is een techniek die van oudsher tot het domein van de acupunctuur behoort en door acupuncturisten wordt toegepast.

Een dry needling/ Ah-shi behandeling is gericht op het uitschakelen van de pijnpunten. Door het aanprikken van het pijnpunt met een naaldje, zal de spier eerst kort aanspannen om vervolgens te ontspannen. Door de ontspanning kun je makkelijker bewegen en heb je minder pijnklachten.

Kom je in mijn praktijk voor een dry needling behandeling, dan kijk ik niet alleen naar de pijnpunten, maar beoordeel ik ook de algemene energie. Daardoor kan ik inschatten of een dry needling behandeling verantwoord is. Als je energie niet optimaal is, zal ik kiezen voor zachtere of voor andere technieken. Daarnaast krijg je bewegingsadviezen mee om te voorkomen dat de klachten weer terugkeren.