AUWWW ik heb pijn!

Pijn, niet prettig maar zeker nuttig. Pijn beschermt je bij gevaar of verdere beschadiging van je lichaam. Zonder een pijnsysteem zou je niet overleven.
Pijn is niet meetbaar, jij bent de enige die kan aangeven of je pijn hebt en waar deze zit. Hoe je pijn ervaart hoort bij jou. Pijn ervaren is namelijk persoonsgebonden omdat het een sensorische ervaring en emotionele ervaring is.

Overal in je lichaam bevinden zich sensoren, deze sensoren sturen informatie over je lichaam naar je hersenen zodat deze ervoor kunnen zorgen dat je lichaam goed blijft functioneren. Deze informatie loopt via je zenuwstelsel. Onderweg wordt er gefilterd welke berichten wel of niet naar je hersenen worden doorgestuurd, je kunt dit poortwachters noemen. De meeste informatie wordt gefilterd en komt niet in je bewustzijn terecht.

De sensoren sturen ook informatie naar de gebieden in de hersenen die zorgen voor emoties, gedachten en naar het pijnnetwerk. Dit pijnnetwerk kan je ervaring van pijn dempen of juist versterken. Maar ook de poortwachters hebben invloed op de ervaring van pijn.
Het is namelijk zo dat de hoeveelheid schade niet direct verbonden is met de pijn die je ervaart. Je kunt heel veel pijn ervaren maar de schade in je lichaam kan erg meevallen.

Een oude geneeswijze
Best complex dus die pijn… Gelukkig benadert de Chinese geneeskunde pijn op een simpele wijze. De essentie van deze benadering is:
Als er vrije beweging is, is er geen pijn
Als er geen vrije beweging is, is er pijn

Dit betekent zolang Qi en Bloed vrij in je lichaam kunnen bewegen, is er geen pijn. Wanneer Qi en Bloed worden geblokkeerd dan ervaar je pijn. Dit geldt in de Chinese geneeskunde voor elke vorm van pijn ongeacht wat de Westerse diagnose is.

De Chinese geneeskunde maakt een verschil in het soort pijn. Pijn door Qi stagnatie is diffuus, verdeelt over een groter gebied en kan wisselen van gebied. Ook is er vaak sprake van emotionele veranderingen.
Pijn door Bloed stagnatie is scherp, drukkend op een duidelijk aanwijsbare plek. Ook komt pijn door Bloed stagnatie vaak in de nacht voor, of wordt in de nacht heftiger.

Pijn die ontstaat door te weinig Qi en Bloed (leegte) in het lichaam zal erger zijn na rusten en verminderen na lichte inspanning. Teveel en zware inspanning verergert de pijn. Dit is herkenbaar voor je als je bekend bent met fibromyalgie en gewrichtsklachten.

Acupunctuur
Acupunctuur is binnen de Chinese geneeskunde een effectieve behandelmethode om pijn te bestrijden. Tijdens de behandeling acupunctuur worden de blokkades in je lichaam opgeheven. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mensen die een behandeling acupunctuur krijgen ook daadwerkelijk een pijnstillend effect ervaren. Dit komt omdat de acupunctuur naalden de zenuwbanen activeren waardoor het pijnnetwerk in de hersenen anders gaat werken. Hierdoor gaat je lichaam zelf pijn dempen.

Het kan zijn dat in de prakijk twee dezelfde pijnklachten op een andere manier worden behandelt. Dit komt omdat de oorzaak van de klachten verschillend kan zijn. Als je naar de acupuncturist gaat voor pijnbestrijding dan weet je zeker dat de behandeling volledig op jou is afgestemd.
Heb je pijn? denk dan eens aan een behandeling acupunctuur om de pijn te bestrijden.

Door Loes Naus, Twee Oerkrachten
qi-gong-761095_1920